Karper info
TopArtikelen
Aantal Bezoekers

   Bezoekers

   Bezoekers online


De stiffrig is een gewone standaardrig,op het eerste gezicht toch.

Er is één zeer herkenningspunt aan deze rig, de hair.

Deze is net als zijn rigmateriaal zeer stijf, hij steekt bij ware voorruit.

Een stiffrig wordt meestal kort gevist een twaalftal cm is bij velen favoriet, maar ook hier weer, iedereen past zijn rig aan naargelang het water dat men bevist.

Sommigen gebruiken een soepele hair en beschouwen de korte onderlijn als voldoende om het effect te creeren.

De theorie achter de stiff-hair is bij een blow out van de karper dat het aas werkelijk hapert om naar buiten gegaan, bij soepele hairs,onderlijnen vliegt de boilie over en gaat uit de bek.

Bij een stiff is het geheel zodanig gespannen dat die boilie precies niet naar voor ( uit de bek gaande ) wil, de snaargespannen hair, de snaargespannen rig stuit op het lood, de vis is niet zo met deze situatie vertrouwd en schiet in paniek weg, run inprikking.

Als stiff materiaal kan men de vele soorten fluocarbon gebruiken in 25 lbs trekkracht.

Het vervaardigen.

Bij een echte stiffrig houd men rekening met de haak, door de combinatie van een haak met een naar binnenstaand oog en de stiff onderlijn kan de hoek van de uitkomende lijn te groot zijn en ipv een betere inhakingskans bekomt men een slechtere. Daarom zijn er haken met een haakoog naar buiten geplooid.

Men neemt een 25 tal cm stiff onderlijn, maak een klein lusje en plaatst een boilie op de stiffhair. Mijn ervaring is, dat als de hair tekort is dat de haak geen goede prikking kan bekomen, een truc is voor je je knooploze knoop maakt je haak + aas + hair op een vlakke bodem te leggen ( tafeltje ) de hair is pas lang genoeg als de haak mooi vlak tegen de bodem ligt, staat de haak omhoog dan is je aas te dicht bij de haakbocht. Op deze afstand knoopt men dan de haak vast met een knooploze knoop.

Op 12 cm van de rig monteer je een wartel, een flexi- swivel om eventueel nog wat extra bewegingsvrijheid te geven.

Het gebruik van een LA is hier niet noodzakelijk, men kan wel een krimpkousje over de knoop brengen om de knoop te beschermen.

Als men de volledige lijn opspant tussen 2 steunpunten en zo de lijn verwarmd dmv stoom en daarna direct in dezelfde gespannen toestand in koud water legt dan stat de rig in zijn totaliteit snaar strak.


Creatie datum : 28/10/2008 : 12:37
Laatste wijziging : 29/10/2008 : 09:17
Categorie : rigs
Pagina gelezen 7375 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


Er heeft nog niemand gereageerd.


Dit zijn de laatst gevangen karpers door mij.


10-07-2010 3 pond 3-07-2010 12 pond 13-06-2010 24 pond 30-05-2010 18 pond 08-10-08 24 pond 08-08-08 8 pond 08-07-08 16 pond 08-04-08 6 pond

Deze foto's zie je groter in het fotoboek en nog veel meer.

Contact me

email.jpg

 
karper films

Boven