Karper info
TopArtikelen
Aantal Bezoekers

   Bezoekers

   Bezoekers online


Karper Gedrag

Januari/Februari

Dit is geen gemakkelijke periode om karper te vangen. Het overgrote deel van de vissen bevindt zich namelijk in een passieve toestand. We kunnen zelfs spreken van een soort winterslaap. In deze periode van het jaar nemen de karpers slechts weinig voedsel tot zich. De karpers begeven zich gedurende deze tijd van het jaar voornamelijk in diepere gedeelten van het water.

Maart/April

De dagen beginnen te lengen en de nachten te korten, de watertemperatuur stijgt en de karpers worden stilaan weer actiever. In deze periode gaan de karpers weer azen. Het aasgedrag komt slechts langzaam op niveau. Het is dus aan te raden niet te veel te voeren in deze periode. Zodra de watertemperatuur boven de 10°C blijft beginnen de karpers te zoeken naar grotere hoeveelheden voedsel.

Mei/Juni

De warme watertemperatuur zet de karpers verder aan tot azen. Zodra de watertemperatuur ongeveer op 17°C constant blijft, gaan de karpers tot paaien over. In deze periode wordt het voedsel dat de karpervissers aanbieden meestal genegeerd.

Juli/Augustus

De karpers gaan zich nu volvreten met het oog op de winter. Aangezien ze een soort reserve willen aanleggen, kunnen ze bijna niet genoeg eten. Maar als de watertemperatuur boven de 25°C komt, staken ze hun zoektocht naar voedsel. De oorzaken hiervan zijn het gebrek aan zuurstof en de opslag van afvalstoffen in het water. In de perioden dat de watertemperatuur zeer hoog is kunnen op dagen van sterke wind en regen op bepaalde plaatsen echte vreetpartijen plaatsvinden. De inbreng van zuurstof in het water door de wind en regen, maakt de karper weer actief.

September/Oktober

De watertemperatuur zakt en de vraag naar voedsel verminderd als het ware evenredig. Zodra het water weer een temperatuur heeft bereikt van onder de 10°C houden de karpers op met azen. De kleinere karpers gaan vaak nog iets langer door dan hun grotere soortgenoten. Zakt de watertemperatuur echter onder de 6 à 8°C, dan zullen ook de kleintjes stoppen met azen.

November/December

De karpers nemen terug een passieve houding aan en nestelen zich op diepere plaatsen. Dit is in feite de start van de zogenaamde winterslaap waar al over gesproken werd in de maanden januari en februari.

Dit schetst een algemeen beeld van het gedrag van de karper. Echter met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste aanpak is er gedurende de moeilijkere periodes ook nog wel een karper te verschalken.

Natuurlijk voedsel

Het is verwonderlijk dat karpers zich bij voorkeur voeden met mini-voedsel, zoals bijvoorbeeld bloedwormpjes, algen, larven, slakjes, kleine insekten, zoetwater kreeften en garnalen enz. enz. Ook jonge waterplanten, wier en wat er verder nog aan groenvoer in het water zweeft of hangt , staan op het menu van onze vriend de karper. Wanneer de karper iets anders op zijn weg tegen komt en dit hem aanstaat, dan zal hij het zeker niet nalaten om dit voedsel tot zich te nemen.

Dressuur

Dressuur kan optreden wanneer er bijvoorbeeld op een bepaald water of bepaalde stek veel met hetzelfde aas wordt gevist. We kunnen dressuur onderscheiden in twee vormen, namelijk stekdressuur en aasdressuur. Wanneer er op een bepaald water overal met hetzelfde aas wordt gevist en de karper hier regelmatig op wordt gehaakt, dan gaat de karper dit aas als "gevaar" zien en wordt dit soort aas zoveel mogelijk ontweken. We spreken in dit geval over aasdressuur. Het resultaat mag duidelijk zijn. De karpervissers rondom dit water gaan in dit geval steeds minder karper aan de haak krijgen. Deze barriere kan doorbroken worden door een andere techniek of verandering van aasgebruik te hanteren. Wanneer we op een bepaalde stek steeds minder vangen, dan kan dit te wijten zijn aan het zogenaamde stekdressuur. De karper wordt op de bewuste stek zo vaak gehaakt, dat hij ieder rond balletje wat op een boilie lijkt niet vertrouwt en vervolgens links laat liggen. Dit probleem kunnen we proberen op te lossen om een geheel andere stek op dit bewuste water te gaan bevissen of om een geheel ander aas te gebruiken.


Creatie datum : 21/09/2008 : 20:39
Laatste wijziging : 21/09/2008 : 21:05
Categorie : Alles over de karper
Pagina gelezen 7938 keren


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


Er heeft nog niemand gereageerd.


Dit zijn de laatst gevangen karpers door mij.


10-07-2010 3 pond 3-07-2010 12 pond 13-06-2010 24 pond 30-05-2010 18 pond 08-10-08 24 pond 08-08-08 8 pond 08-07-08 16 pond 08-04-08 6 pond

Deze foto's zie je groter in het fotoboek en nog veel meer.

Contact me

email.jpg

 
karper films

Boven